Kijken, luisteren, veranderen en loslaten

Er is altijd te weinig tijd voor aandacht in de zorg. Als bij kom ik de ‘aandachtbloemen’ helpen met groeien en bloeien. Zo zie ik dat. Mijn bedoeling is dat er zo veel mogelijk aandacht naar zorgverleners en daardoor vooral naar zorgontvangers kan gaan.

Kijken

Dit doe ik door de mensen die de zorg en bedrijfsvoering steeds weer willen verbeteren (de aandachtbloemen), te helpen met wat ze nodig hebben. Dit kan de verpleegkundige en de bestuurder zijn, maar ook de controller, de schoonmaker, de manager, het hoofd ICT, de HR-medewerker of de patiënt, eigenlijk iedereen.

Ik ga naast ze vliegen, zonder het van ze over te nemen. Bzzzzzzzzzz, daar ben ik weer. Als een bij op zoek naar een bloem probeer ik zo min mogelijk geluid te maken en zo onzichtbaar mogelijk te zijn. Zodoende kan ik goed observeren waar de ‘aandachtbloemen’ zich in de organisatie bevinden.

Hey, daar zijn ze aan het lachen met een groepje bij elkaar en daar zit iemand met een koptelefoon op aandachtig naar zijn scherm te kijken. Daar vlieg ik eens naartoe. Door gedurende een korte periode de mensen in de organisatie te observeren en goed te luisteren ga je patronen ontdekken en zien waar deze patronen doorbroken worden. Sommige patronen wil je als organisatie behouden en andere wil je doorbreken en verbeteren.

Luisteren

Vervolgens is het van belang om te zien of er hard of zacht geschreeuwd moet worden, of er goed of slecht geluisterd wordt en of er kleine of grote veranderingen gerealiseerd worden. Hoe gedragen medewerkers zich onderling en hoe hiërarchisch en bureaucratisch is de organisatie eigenlijk? Ik vlieg daarom ook maar eens langs bij de MT’s en de al dan niet belangrijk gevonden overleggen. En wat gebeurt er eigenlijk bij de koffieautomaat en in de wandelgangen?

Ook vlieg ik om de organisatie heen zodat ik goed kan zien en horen hoe de omgeving over de organisatie denkt en praat. Soms moet ik zelfs even binnen bij de ‘buren’ (leveranciers, cliëntgroepen, samenwerkingspartners in de regio) om te horen en zien hoe er naar de organisatie gekeken wordt.

Veranderen

Dan komt het moment waar ik me als bij kenbaar moet maken en mensen moeten weten wat ik allemaal gezien en gehoord heb. Echter omdat ik een bij ben kan ik dat zelf niet vertellen. Ik moet ervoor zorgen dat mensen zelf deze inzichten krijgen, ideeën gaan ontwikkelen om te veranderen en deze met hun collega’s samen gaan doorvoeren.

Zowel op strategisch, tactisch als operationeel niveau ga ik daarom bij zoveel mogelijk mensen langs. Soms creëer ik daarmee zelfs nieuwe aandachtbloemen. Die horen dan ineens Bzzzzzzzzzzzz in hun oor. En daar luisteren ze naar… of niet. Ze hebben het in ieder geval gehoord. Sommige mensen doen er wat mee en voor je het weet zijn we samen de organisatie aan het veranderen.

Loslaten

De kunst is om het gezoem en de verandering die de organisatie doormaakt op het juiste moment los te laten. Dan blijf ik wel nog even kijken en luisteren maar moet ik ook vertrouwen op een goed resultaat. En over een tijdje of in een ander deel van de organisatie kijk en luister ik opnieuw.

Als interimmer vloog ik meestal ook echt weg om van een grote afstand te bekijken hoe het verder ging. Dan miste ik vaak de mensen bij wie ik op de schouders had gezeten en de gebouwen waar ik doorheen en omheen had gevlogen. Ik vloog verder naar de nieuwe mesthoop. Een mesthoop is een goede metafoor want meestal zijn de grondstoffen wel aanwezig om de aandachtbloemen goed te laten bloeien en dus mensen, processen en organisaties goed te laten presteren.

Na negen jaar ga ik Easy Consultancy verlaten en word ik vaste ‘huisbij’ van het Prinses Máxima Centrum. Met aandacht voor de mensen, vlieg ik van aandachtbloem naar aandachtbloem om er hopelijk een mooie bloeiende tuin van te maken met veel aandacht voor elkaar, het kind, de ouders en naasten. Als bij heb ik de afgelopen jaren veel mogen leren van mijn collega’s binnen de bijenkorf van Easy Consultancy en van de vele opdrachtgevers in de zorg. Hiervoor ben ik dankbaar.

Mochten jullie ooit nog wakker worden van wat gezoem in je oor, denk dan nog eens aan mij en schenk aandacht aan datgene dat belangrijk voor je is. Gun jezelf een aandachtbloem te zijn.

Bzzzzzzzzzzzzzzz, daar ga ik weer.

Dit blog ging over mijn tijd bij Easy Consultancy, als projectleider, procesverbeteraar, programmamanager en interim-manager. En tevens over het loslaten daarvan en het verleggen van mijn aandacht naar het Prinses Máxima Centrum.