Elektrisch rijden met een liefde voor diesel

Een passie voor duurzaamheid en liefde voor diesel zijn delen van mijn leven die lijnrecht tegenover elkaar staan. Want als energieconsultant kan je toch als hobbyproject geen terreinwagen uit 1985 hebben?

Toyota Land Cruiser

Al een aantal jaar heb ik als tweede liefde een oude terreinwagen van 38 jaar oud (een Toyota Landcruiser HJ60, voor de autokenner). Een echte cultklassieker waar al vele sleuteluren in zitten en een paar fantastische reizen mee zijn gemaakt. Kortom een auto boordevol karakter en historie.

Daar staat tegenover dat ik als energieconsultant voorstander ben van het weren van oude diesels uit binnensteden en de transitie naar elektrisch rijden volledig steun. Ik rij in het dagelijks leven zelf elektrisch en geniet er met volle teugen van. Gelukkig zien steeds meer liefhebbers van de verbrandingsmotor (waar ik graag bij hoor) de voordelen van elektrisch rijden.

Elektrisch rijden is niet saai

Over de duurzame voordelen van elektrisch rijden ga ik het niet hebben. Die kennen we allemaal wel. Nee, in deze blog blijft de focus op de liefhebberij. Waar sommige mensen elektrisch rijden nog saai vinden, is elektrisch rijden wat mij betreft allesbehalve een saaie rijervaring. De directe acceleratie van een elektrische auto is ronduit verslavend en met het lage zwaartepunt van de batterijen ligt een elektrische variant vaak strakker in de bochten.

Een kleine grote stap

Het ene moment wil ik sportief en geruisloos onderweg en het andere moment verlang ik naar het gebrom en de mechaniek van mijn Toyota. Ondanks mijn enthousiasme over elektrisch rijden ga ik nog steeds in de zomers op vakantie met mijn Toyota Land Cruiser. Dit blijf ik de komende jaren ook doen want hoe spartaans het ook is het blijft prachtig rijden met zo’n oude bak en een kloppende diesel onder de motorkap. Daartegenover staat dat in het dagelijks leven elektrisch rijden wel mijn voorkeur heeft. Het rijplezier is hoog en het is zeker comfortabel.

Door deze tegenstelling zou ik willen pleiten voor de grote kleine stap. Ja, mijn oude diesel is vervuilend, maar in het dagelijks leven rijd ik duurzaam elektrisch. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Een liefde voor diesel of benzine betekent geen afkeer van elektrisch en andersom ook niet. Ik raad elke petrolhead dan ook aan om eens een proefrit in een elektrische auto te maken. Niet eens omwille van de duurzaamheid, maar omdat het echt heel leuk, praktisch en snel is. Dit alleen al is een kleine stap richting een mogelijk grote impact.

Mijn tweede liefde blijft mijn diesel, maar misschien wordt elektrisch een derde!