Wat je nog niet wist over Pitstop

In maart 2023 is bij Liander het programma Pitstop afgerond. Een kleine duizend monteurs laten voortaan in één dag hun bus keuren en gereedschap kalibreren en doen hun jaarlijkse veiligheidstraining. Vroeger waren ze hiervoor nog meerdere dagen uit de running. Wat vond projectleider Dennis van der Grift er eigenlijk zelf van?

Een echt team

‘Een mooie reis, dat was het! Ik ben echt trots op wat we als team hebben neergezet,’ zegt hij. ‘Met veel verschillende expertises hebben we keihard aan Pitstop gewerkt. We waren echt een team. Op den duur maakte het niet meer uit als iemand even afwezig was – we konden elkaar allemaal overnemen.’

Het team maakte lange dagen en Pitstop vond plaats in de wintermaanden: vanwege vorst en ander slecht weer toch al de minst productieve periode van het jaar. Soms stond het team bij min zes of in de stromende regen buiten.

Mooie uitdaging

Zo’n anderhalf jaar eerder startte Dennis het project op. Stedin had iets vergelijkbaars als Pitstop al succesvol geïmplementeerd en Liander wilde dit ook graag. Iedereen die hij sprak was enthousiast over het idee. Goed, het woord PitFlop viel in het begin ook weleens, maar dat was het pessimisme van een enkeling.

Pitstop was complex, omdat het verschillende onderwerpen raakte, met verschillende afdelingen die voor deze onderwerpen verantwoordelijk zijn. Het was zaak om dit ‘veelkoppige monster’ zo klein mogelijk te maken, met een scherp afgebakende scope, en om steeds het gezamenlijke doel voor ogen te houden. ‘Het was hard werken, maar dat was het helemaal waard. Veel blije gezichten gezien.’

Een van de moeilijkste besluiten was de keuze van locaties waar Pitstop moest plaatsvinden. Die moesten groot genoeg zijn om dertig bussen per dag aan te kunnen, met voldoende ruimte voor trainingen, keuringen en inchecken in de ochtend. Liander heeft een groot werkgebied met medewerkers in drie van de vier windstreken, voor wie de locaties niet al te ver rijden moesten zijn. Na lang beraad had het team twee geschikte plekken gevonden: Haarlem en Apeldoorn. Te ver voor de mensen uit regio Noord, zo bleek. ‘Dit hoort er natuurlijk bij, we gingen in gesprek en hebben een passende locatie kunnen vinden’

Reizende muis

Dat de organisatie blij is met de resultaten is niet vreemd – Pitstop bespaart veel uur per monteur per jaar, kostbare tijd in een periode waarin er met man en macht aan het net gewerkt moet worden om de energietransitie mogelijk te maken.

Ook de monteurs waren overwegend positief, over de gastvrijheid, de lunch en dat ze zo hun collega’s weer eens zagen. De tijdsbesparing was voor hen minder van belang. Voorheen waren alle losse uitjes ook best een welkome afwisseling op het dagelijkse werk. Sommigen hadden nog een verzoek: of het volgend jaar in de zomer kon.

‘Het is erg leuk om te kunnen praten met monteurs op locatie over een project waar heel veel voorbereiding in heeft gezeten, maar ook over veel andere zaken. Iedere regio heeft weer zijn eigen verhaal en dat maakt het mooi.’

Eén monteur had wel een heel bijzondere bijdrage: uit de tas die hij inleverde kwam een muis. Die was er waarschijnlijk in gekropen terwijl de tas ongebruikt in een magazijn lag en had een flink stuk gereisd.

Veel geleerd

Dennis vond het leuk dat dit project zo praktisch was. Dat vereist andere skills dan veel andere consultancytrajecten en je werkt samen met mensen op de werkvloer. ‘Ik kan iedereen deze ervaring aanraden en ik kijk er echt met veel plezier en trots op terug.’

Wat hij vooral vanuit Pitstop meeneemt is de aandacht voor de menselijke kant: het blijven meenemen van betrokkenen en hun feedback serieus nemen, maar ook aandacht hebben voor het welzijn van zijn teamgenoten. Tijdens Pitstop werd er zo hard gewerkt dat hij soms bang was dat iemand zou omvallen. ‘Vallen en opstaan, het hoort er allemaal bij’. Des te belangrijker om elkaar af en toe te vragen hoe het gaat en te helpen waar nodig.

Meer weten over Pitstop?

Een project als Pitstop kan soortgelijke organisaties veel opleveren. Ben je geïnteresseerd in wat Easy Consultancy voor jouw organisatie kan betekenen? Of heb je andere vragen over Pitstop? Neem contact op met Dennis van de Grift: d.vandegrift@easy-consultancy.com en hij vertelt je graag meer.